De schol is in Italië ontzettend populair als consumptievis. Hoewel de Italianen als geen ander weten wat lekker eten is, laten Nederlanders de schol toch vaak links liggen. Wat kunnen wij van de Italianen over schol leren? En waarom is de maand september dé maand voor schol?
Voor beginners
Schol is dé vis voor iedereen die vis wil leren eten. Ken jij iemand die twijfelt of vis nu wel echt zo lekker is? Serveer dan juist deze maand eens een scholletje. Tussen januari en april is schol uit de Noordzee namelijk erg mager en smaakloos, omdat ze dan paait. Vanaf mei en juni zit de schol weer goed in het vlees. Maar het lekkerst is schol toch echt van juni tot oktober. Dan is deze vis op z’n dikst en op z’n smakelijkst.
Het visvlees van schol is stevig, maar ook heel mals en zacht. Zijn smaak is vrij neutraal en kan nog weleens iets wisselen. De smaak van schol wordt namelijk ook bepaald door de bodemsoort waar de schol als platvis in leeft. Toch nog twijfels bij een hap schol? Lees dan snel verder.
Oranje stippen?
Juist, de schol heeft oranje stippen en we kunnen ons heel goed voorstellen dat je denkt ‘Is dat wel normaal?’ Jazeker, de stippen horen erbij! Ze zijn niet een teken van ziekte, integendeel. Ze horen bij het uiterlijk van een gezonde schol. De meest verse exemplaren herken je aan prachtige roodoranje stippen op een bruingroene huid.
Begin met vers
Wil je echt vis leren eten, begin dan met vers en ga naar een visspecialist. Vind je hele moten verse schol nog iets te hoog gegrepen, start dan rustig aan met scholfilet. Scholfilets kunnen in een paar minuten op tafel staan en ze zijn graatvrij. Angst voor kleine enge graatjes is met schol dus absoluut niet nodig. Schol heeft een stevige dikke graat in het midden waar je het visvlees zo vanaf eet. Een beetje te vergelijken met een tong. Hij is alleen iets minder stevig van structuur.
Verrassend veelzijdig
Schol is ook heel laagdrempelig als je nog niet zo veel ervaring hebt met het bereiden van vis. Het is een veelzijdige en dankbare vis in allerlei bereidingen. Je kunt schol bijvoorbeeld stoven of pocheren, maar wat ons betreft is schol het lekkerst als hij krokant gebakken is op vel. Ook gepaneerde, gefrituurde filets van schol – beter bekend als lekkerbekjes – zijn een aanrader voor de beginnende viseter.
Verantwoord smullen
Schol is een echt Hollands product. Deze ovale platvis is een van de belangrijkste vissen die door de Nederlandse vissersvloot wordt aangevoerd uit de Noordzee. Schol wordt dus vlak voor de deur gevangen. Maar dat niet alleen. De vangst van schol is ook ontzettend innovatief. Waar vissers voorheen op schol visten met de boomkormethode, wordt tegenwoordig veel schol gevangen met de pulsmethode. Deze methode spaart het milieu door minder bodemberoering, de helft minder brandstofgebruik en het beperkt ongewenste bijvangst. Dat maakt smullen van schol nog lekkerder!
Bron; Verras je smaak met vis